Saronische golf en de Argolische golf

Dit zeilgebied tussen Athene en de Peloponnesos bevat o.a. de Saronische Golf en de Argolische Golf. De Grieken zeilen hier graag. Het is  goed bereikbaar, er zijn mooie, veelal archeologische gebieden met prachtige kusten, baaien met heerlijk zwemwater en leuke
kleine haventjes.
 

Zuid-Ionische zee

Langs de West Peloponnesische kustlijn vertellen de forten en kastelen op strategische punten - als Killini, Pylos, Methoni, Koroni en Kithera - over het belang van de Peloponnesos als onderdeel van de handelsroute tussen de Egeïsche Zee en Europa. Degene die deze route beheerste, beheerste de stroom van specerijen (vooral peper), zijde, edele metalen, edelstenen, parels, opium en parfums van de Indiase Oceaan naar Europa. De Venetianen en, in mindere mate, de Turken hebben de blijvende monumenten achtergelaten, maar vaak bevatten hun forten metselwerk van oudere kolonisten.
 

Aandachtspunt voor de heenreis naar Athene. Boek een ochtendvlucht naar Athene.
We starten vanaf het charmante eiland Aegina. Dit ligt vlak voor de kust van Athene/Piraeus, 40 minuten met de Flying Dolphin. Zie het tabblad Praktisch - Vluchten/Reizen Corfu, Kalamata en Athene voor verdere details en tips.
 

Athene-Kalamata route (11 dagen)

Dagafstanden zijn op deze route wat groter, voorbeeldroute.
 
Aegina

Is een eiland, niet ver van en tegenover Athene. Bij uitstek geliefd door de Grieken zelf. Het heeft een rijke historie met archeologische monumenten, bijv. de tempel van Afaia. Het heeft een bruisende stad waar we ook heel goed boodschappen kunnen doen voor de komende dagen. Kennismaken met heerlijk Grieks eten kan door kleine hapjes te bestellen (Mezedes).

Poros

Een eiland in de golf van Aegina, ook één van de Saronische eilanden. Als we aankomen varen zien we de historische torenklok die je later zou kunnen bezoeken, zodat je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de dichtbij liggende kust van het vaste land, de Peloponnesos. Poros is levendig en heeft een heel langgerekte kade met heel veel restaurantjes, kleine supermarktjes, barretjes.

Hydra

Op dit kleine eiland wonen maar weinig mensen en zonder auto’s en motoren! Zelfs fietsen zijn verboden. Ezels zorgen voor het plaatselijke vervoer. Men moet het vooral van het toerisme hebben en natuurlijk ook van de visserij. Het is een hele populaire bestemming, ook weer bij de Grieken zelf. We mogen hopen dat we een plaatsje bemachtigen in de kleine haven, er wordt zelfs in rijen “geparkeerd”.

Spetses / Porto Kheli

Mogelijk gaan we eerst het eiland Spetses bekijken en gaan we overnachten in Porto Kheli aan de overkant van dit eiland, op de Peleponnesos, dat veel beter beschut ligt.  Spetses is een leuk druk eiland waar je kunt genieten van terrasjes en mensen kijken. Het huis van Bouboulina is nu een museum om te bekijken, zij is een nationale heldin en vrijheidsstrijdster die al haar geld besteedde aan de strijd voor de Griekse onafhankelijkheid. In Porto Kheli is het goed vertoeven voor de nacht en zijn prima tavernes.

Navplion

Een havenstad diep in een van de baaien van de Peleponnesos. Het is de oude hoofdstad van Griekenland. Tegenover Nafplion ligt het kleine eilandje Bourtzi met de oude vesting, zoals we waarschijnlijk al varende hebben gezien. Een mooi stadje met in het centrum een oude Moskee. Het oogt een beetje Venetiaans. Een nieuw centrum aan de andere kant van het park is in opmars met trendy eetgelegenheden.   

Leonidhion

Een havenplaats aan een van de “vingers” van de Peloponnesos. Het dorpje zelf ligt iets meer landinwaarts en heeft nog verder de bergen in een oud klooster, dat helemaal tegen een rotswand aangebouwd is. Op de hellingen worden citroenen, olijven en vijgen verbouwd. Stranden liggen aan beide zijden van de haven, je zou er zo heen kunnen zwemmen.

Monemvasia

Dit is echt een bijzondere historische vestingstad, dat op een rotsachtig eiland ligt in het zuidoosten van de Peleponnesos voor de kust van het dorp Gefira. Dit kleine torenstadje dateert uit de zesde eeuw. De naam is afgeleid van de woorden moni (dit betekent enige) en emvasis (ingang), het dorp is met een smalle strook en brug verbonden met het vaste land, de enige ingang! Een pracht stadje om te bezoeken.

Kithera

Een eilandje helemaal onderaan de oostelijke punt van de Peloponnesos. Dit  eiland hoort bij de Ionische eilanden waarnaar we op weg zijn. Aangezien het toch wat op afstand ligt van de andere eilanden, is dit heuvelachtige eiland vrij rustig en ongerept nog. De huisjes hier zijn witgekalkt, de stranden afwisselend zand en kiezel. We proberen in het zuidelijke haventje Kapsali aan te leggen. Kapsali ligt in een baai, die goede bescherming biedt tegen eventuele wind. Ten noorden van de haven ligt de hoofdstad Chora, het mooie bergplaatsje, voor pittoreske plaatjes.

Limeni

Een mooi kustplaatsje in de streek Mani, ligt in een baai en is omgeven door grijze rotsachtige bergen. De huizen zijn tot op de rotsen gebouwd en zijn veelal taveernes geworden. Een paar aanlegplaatsen waar wij er eentje van gaan proberen te bemachtigen.

Kalamata

Een stad en tevens de belangrijkste haven in het zuiden van Griekenland en wel op de Peleponnesos, aan de baai van Messenië. Een goede plek om deze reis te eindigen. Het heeft een internationaal vliegveld, de reistijd naar het vleigveld is 8 taximinuten. Opvallend is het kasteel van Kalamata, daterend uit de 13e eeuw. Aan de voet hiervan ligt de oude stad (Palia Poli). Een bruisende stad met veel coffeeshops, een pittoresk treinstation, voetgangersroutes, historisch museum en natuurlijk heerlijke restaurantjes. Verder zijn mooie lange stranden met helder water te bewonderen.


 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp