Noord-Ionische eilanden

Tussen Griekenland en Italië liggen de Ionische eilanden. Deze Griekse eilandengroep wordt gekenmerkt door de gevarieerde landschappen met een weelderig groene natuur! En natuurlijk vind je hier ook de allermooiste stranden. Eenvoudig vanaf zee te bereiken zijn al deze prachtige, vaak rustige, stranden. Ideaal om af te koelen in de helderblauwe Ionische zee. Op elk eiland vind je mooie, authentieke Griekse plaatsjes en dat in combinatie met de versmelting van Griekse en Venetiaanse invloeden, waar je de echte Griekse gastvrijheid ervaart.
 

Corfu–Zakynthos route

Voorbeeldroute
 
Gouvia

Deze badplaats heeft een jachthaven, Gouvia Marina. In de haven zijn restaurants en barretjes. Er zijn kiezelstrandjes met ook watersport mogelijkheden. 
Van de jachthaven naar Gouvia centrum is makkelijk te lopen. Gouvia zelf heeft vele winkeltjes, restaurantjes, bars en een sfeervol nachtleven. In Gouvia zijn ook ruïnes te zien van Venetiaans wapenarsenaal. 
Even ten noorden ligt het dorpje Danilla, dat goed laat zien hoe Griekse dorpen  er vroeger uit konden zien.
In de omgeving kun je goed zeilen en zijn er bijzonder mooie baaien waarin je kunt lunchen, zwemmen en/of relaxen.
De talloze winkeltjes verkopen cadeautjes voor blijvende herinneringen. Heerlijke eten in de restaurantjes en een afsluitend drankje in een van de bars behoort tot de mogelijkheden.
 

Sivota / Mourtos

Vandaag zeilen we naar Mourtos Sivota, met twee eilandjes vlak voor de kust van de Peleponnesos, waardoor het stadje beschut ligt. Mourtos Sivota wordt, in tegenstelling tot de winter, in de zomer steeds levendiger met de vele terrasjes. Het is een geliefde haven voor zeilers. Een wandeling als uitstapje behoort tot de mogelijkheden. Op loopafstand van de haven liggen fraaie stranden, deels zand, deels kiezel, om te snorkelen en zwemmen.
Mongonissi op Paxos
Een baai in het zuidelijk deel van het eiland Paxos. Je kunt hier voor anker liggen maar soms ook aan de kade bij het restaurant. Als de visser van de tonijnen een goede vangst heeft, kun je daar heerlijk tonijn eten maar  natuurlijk ook heerlijk ander eten.
 

Preveza 

In het oude centrum van Preveza is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes met de Seitan Bazaar, de Venetiaanse klokkentoren uit 1752, het Venetiaanse fort Agios Andreas uit de 18e eeuw en statige herenhuizen uit de 19e eeuw. Aan de kust, op een strategische plek, is het fort van Pantokratoras een bezienswaardigheid. Samen met het kasteel van Agios Georgios domineren ze de ingang van de golf van Amvrakikos. De stad Preveza is een groot cultureel centrum met festivals en een beroemde archeologische site in de omgeving. Zo is er een jaarlijks sardines festival in de stad en ligt de archeologische bezienswaardigheid Nicopolis dichtbij.
 

Sivota 17 NM

Een schilderachtig dorpje in het zuidoosten van Lefkas. De beschutte natuurlijke baai maakt dat dit haventje geliefd is bij zeilers. In de haven zie je naast zeiljachten ook veel vissersboten, een kleurrijk geheel. Rondom de haven kun je rondslenteren langs souvenirwinkeltjes en taveernes. Op de heuvels rondom Sivota vind je olijf- en pijnbomen.

Eufemia 24 NM

We varen deze dag van Lefkas naar het volgende eilandje, Kefalonia. Onderweg nog heerlijk zwemmen en zonnen. Kefalonia heeft vruchtbare grond en staat bekend om zijn rode en witte wijn. Er zijn hier veel mooie pittoreske havenplaatsjes en mooie stranden te vinden. In het noorden ligt het plaatsje Eufemia. De naam betekent ongeveer “van goede naam” en is vernoemd naar de kerk dichtbij de haven. Het plaatsje ligt in een baai die wat verscholen ligt. Aan de lange kade liggen de vissersboten, toeristenboten en ook zeilboten. Langs de kades zijn wederom gezellige cafés en restaurantjes. Ondanks dat hier een aardbeving veel verwoest heeft, zijn er nog een aantal authentieke huizen te zien.

Agio Nikolaos 31 NM

Door naar het volgende eiland Zakynthos, naar het havenplaatsje Agio Nikolaos in het noorden. Het ligt aan een komvormige baai met aan de ene kant een betonnen pier en aan de andere kant het vissershaventje. Tussen deze twee in vind je cafés en mini- markets restaurantjes waar je de echte Griekse keuken leert kennen, eenvoudig maar met vele verse producten. In het dorpje wat landinwaarts Volimes verkopen ze de beroemde handgeknoopte kleden.

Ormos Vromi 15 NM

We varen om de noordkant heen naar het westen, langs de blauwe grotten en het beroemde wrak dat op het Navagio strand ligt. Het schip is in 1980 op het strand beland. Aan beide kanten zijn steile hoge kliffen waardoor je er alleen per boot kunt komen! Het azuurblauwe water van de zee ziet er prachtig uit, zeker in contrast met de witte kiezelstenen van het strandje en de groene kleur van de planten en struiken. Aan deze kant van het eiland kunnen we mogelijk een mooie zonsondergang meemaken.

Keri Baai 20 NM

Deze ruime grote baai ligt aan de zuidkant van Zakynthos is bekend vanwege zijn schoonheid. Binnen deze grote baai zijn wat kleinere baaitjes te vinden met strandjes en hier en daar een taveerne. Langs de Lagana beach kun je mogelijk de beroemde schildpadden spotten, al zijn er wel beschermde gebieden. Op het tegenoverliggende eilandje Marathonissi leggen de Caretta Caretta schildpadden hun eieren in het zandstrand.

Zakynthos 14 NM

Dit is een mooi stadje aan de oostkant van het eiland. We zijn nu praktisch het eiland rond gevaren. Zakynthos-stad is de hoofdstad van het eiland en heeft Italiaanse invloeden. Het is interessant om te bezoeken, het heeft twee historische pleinen die door een voetgangersgebied aan elkaar verbonden zijn. Sommige wijken van de stad steken boven de stad uit en vandaar heb je mooie uitzichten. Kortom een mooie stad om een week zeilen af te sluiten. 


 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp