Golf van Patras en Golf van Korinthe

De Golf van Korinthe is het vaarwater tussen het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos in. Het is eigenlijk een hele diepe inham van de Ionische Zee, die meer naar het westen toe de Golf van Patras heet. Het is de indrukwekkende Rion-Antirion brug die de scheiding tussen de Golf van Partas en de Golf van Korinthe aanduidt.    
Het Griekse vaste land en de Peloponnesos herbergen hier oude schatten zoals de Ruïne van Delphi of, recenter, het spoorlijntje van Diakopto naar Kalavrita.
Het makkelijkste en tevens meest bijzondere manier om vervolgens in de Saronische Golf bij Aegina(Athene) te komen is via het indrukwekkende Kanaal van Korinthe. 

 

Zakynthos-Kanaal van Korinthe-Athene route (Eindpunt Aegina, dit is een eiland vlak voor de kust van Athene)

Voorbeeldroute

 

Zakynthos haven 

Deze route start in Zakynthos. De stad is gebouwd aan de voet van de Stranis heuvel met daarop het Venetiaanse kasteel met een nieuw stadspark. Bij het kasteel heb je uitzicht op de stad en de haven. In de stad zijn veel Venetiaanse invloeden te vinden in de gebouwen, ook al heeft hier de aardbeving veel verwoest. Er zijn winkels en restaurantjes volop.. ook zijn er bezienswaardigheden : musea. Met de taxi is het een kleine 15 minuten naar Airport Zakynthos.  

Poros op Kefalonia 24 NM 

Een haventje aan de oostkust, voorheen een klein vissersdorpje. Een pittoresk plaatsje waar bergen en zee bij elkaar komen. Veel bars, restaurantjes  en winkels zijn hier te vinden. In de omgeving van Poros zijn een paar bezienswaardigheden te bewonderen, zoals traditionele dorpjes, graven uit de Myceense periode of een klooster met een prachtig uitzicht vanaf de top.

Messalonghi 33 NM

Dit kleine stadje (met historische waarde) ligt daadwerkelijk tussen het water, gelegen aan het meer van Messolonghi. De adembenemende omgeving is een belangrijk gebied voor vogels en vissen en dus voor de inwoners. Nog niet echt ontdekt door toeristen waardoor het relatief wat rustiger is maar met meer dan genoeg taveernes en cafés. 

Nafpaktos 22 NM

Een havenstad, met middeleeuwse charme, aan de noordelijke oever van de Golf van Korinthe, vlakbij de smalle ingang vanaf de Ionische zee. Mooie stranden beginnen al naast de haven, mogelijkheden om heerlijk te zwemmen. Op de heuvel boven Nafpaktos staat een imposant Venetiaans kasteel.

Trizonia 12 NM

Zelfs vandaag de dag kunnen reizigers naar Griekenland nog steeds veel bestemmingen vinden die letterlijk verborgen schatten zijn die hun bijna ongerepte schoonheid behouden. Hoe moeilijk het ook mag zijn, omdat Griekenland zo'n lange kustlijn heeft, evenals bijna ontelbare eilanden, is er nog steeds een schat aan locaties die je doen denken dat deze plaatsen niet op de kaart staan.
Een van die eilanden is zonder twijfel Trizonia, gelegen in de Golf van Korinthe op slechts 400 meter voor de zuidwestkust van de regio Fokida. Het eiland is genoemd naar het geluid van de krekels, die je altijd kunt horen zingen terwijl je daar bent.
Dit is het beroemde eiland dat, na een bezoek aan het in de jaren zestig, de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis probeerde - slot, voorraad en vat - te kopen van de lokale bevolking die daar woonde door hen een enorme som geld aan te bieden.

Galaxidi 20 NM

Een zeer gezellig en pittoreske haventje met zijn vele tavernes en winkeltjes, de smalle steegjes en de goed onderhouden huizen met rode dakpannen creëren een fantastische sfeer voor de bezoeker. Het dorp doet eigenlijk aan een bestemming op de Griekse eilanden denken, met al de vissersbootjes en zeilbootjes in de baai. Je kunt hier heerlijk door de straten en steegjes wandelen en de architectuur van ‘kapetanaika’ huizen (kapiteins huizen) en neoklassieke en traditionele huizen bezichtigen.
Een wandeling langs de weg op het schiereiland is meer dan de moeite waard. Hier bevinden zich enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt afgebeeld die de vertrekkende zeeman uitzwaait.
Galaxidi is gebouwd op de plaats van het oude Haleion. Dit gebied wordt sinds de prehistorische tijd bewoond. Galaxidi heeft ook een rijke maritieme geschiedenis. Tussen de 18e en de 20e eeuw kende de scheepvaart hoogtij en in die periode stuurde Galaxidi handelsschepen naar o.a. Marseille, Constantinopel en verschillende andere havens in Spanje en Italië.
Een uitstapje naar het Orakel van Delphi (30 taximinuten) is mogelijk. Eenmaal daar aangekomen biedt de tempel van Apollo een prachtig uitzicht en inzicht hoe het er 2500 jaar geleden aan toe ging.

Itea 4 NM

Itea, dat wilg betekent, is een mooi havenplaatsje, gelegen aan de voet van Delphi. Ook van hieruit zou je Delphi kunnen bezoeken. Achter de stad strekt zich een vlakte uit met daarachter een zicht op de bergen waar Delphi ligt , een van de oudste archeologische plaatsen van Griekenland. Itea heeft een gezellige boulevard met winkeltjes en hotels omdat hier ook cruiseschepen kunnen aanmeren. Er is ook een strand te vinden met bomen. 

Andikiron 21 NM 

De volgende baai heet Ormos Andikiron, een baai met afhankelijk van de wind wat ankerplekken. De baai is omgeven door steile rotswanden, hoge bergen waardoor er natuurlijk sterke valwinden kunnen zijn. Aan de bovenkant van de baai ligt Andikiron, aan de pier zijn aanlegplaatsen. Het is een klein vriendelijk Grieks plaatsje. Je kunt hier goed boodschappen doen en er zijn wat tavernes en restaurants. 

Saranti /Ormos Vathi 18 NM

Aan beide kanten van een landtong zijn mogelijkheden om te overnachten, westelijk ligt Saranti en oostelijk Vathi (Een plaatsnaam die we wel vaker tegenkomen in Griekenland). De keuze hangt natuurlijk afhankelijk van de wind die er dan waait.! 

Kiato 15 NM

Dit stadje ligt aan de zuidelijke kant van de Golf van Korinthe. In de zomer zeer geliefd door Atheners. Het is een stadje in ontwikkeling. Het is een handelsstad met veel winkels en industrie. In de omgeving zien we druivengaarden, olijf-, citroen-, en sinaasappelbomen. Vanuit Kiato is het mogelijk om een uitstapje te maken naar een bergtreintje van Diakopto naar Kalavrita, een heel leuk dorpje in de bergen. 
 

En dan de tocht CORINTH CANAL !!!!!     

Vandaag varen we door het Kanaal van Korinthe. Een bijzondere ervaring om langs de hoge wanden (van wel 60 meter!) van dit kanaal te varen dat ruim honderd jaar geleden aangelegd is. Het heeft een lengte van 6 km. Een paar jaar geleden was er een aardverschuiving waardoor we een tijdje niet door het kanaal konden varen. Ook dit jaar is het gelukkig weer mogelijk om gedurende slechts een paar maanden per jaar erdoor heen te varen. Een zeer indrukwekkende tocht!
Meer info over het Kanaal van Korinthe vind je bijvoorbeeld op Facebook via de link The Corinth Canal... a man-made wonder!

Korfos 30 NM

Ten zuiden van het kanaal van Korinthe op weg richting Saronische Golf ontmoeten we het dorp Korfos. Daar aan het water van een rustige baai aan de Noord-Saronische kant, vormt een klein zandstrand omgeven door olijfbomen en pijnbomen de perfecte setting voor een rustige vakantie. Het dorp Korfos is de afgelopen jaren ontwikkeld, maar blijft een rustige bestemming, ideaal om te ontspannen. Het is een ideale keuze om als uitvalsbasis te dienen voor uitstapjes naar Epidaurus, Korinthe, het oude Korinthe, Loutraki, enz.

Epidafros 8 NM 

Aan de kust van het grote schiereiland Peleponnesos liggen meerdere plaatsen met als kern naam Epidauros. Iets zuidelijker ligt het oude Epidauros, een vissersdorp, een prachtige uitvalsbasis naar het oude meest indrukwekkende theater van Epidauros, dat iets meer landinwaarts ligt en met een busje of een taxi prima te bereiken en te bekijken is. De akoestiek is werkelijk bijzonder. Gefluister op de middenstip is overal in het theater te horen. 

Perdika 14 NM 

Perdika ligt op het laatste eiland van onze reis, aan de zuidwest kant van Aegina. Hier is het nog betrekkelijk rustig t.o.v. Aegina haven. Het grappige hier is dat de restaurantjes boven de kade liggen waardoor het een soort balkon lijkt met uitzicht op de boten die aangemeerd liggen. 

Aegina 4 NM

Tot slot het eindpunt van deze reis, de haven Aegina. Een lange kade waar aangelegd kan worden of aanleggen aan één van de pieren. Een typische haven waar veel Atheners  gebruik van maken door de vele veerdiensten van en naar Pireus/Athene. Er zijn leuke moderne winkels en restaurantjes met bijzondere lekkernijen in overvloed. Aan de noordkant zijn nog oude opgravingen te bewonderen.

 


 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp