Golf van Korinthe en Golf van Patras

De Golf van Korinthe is het vaarwater tussen het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos in. Het is eigenlijk een hele diepe inham van de Ionische Zee, die meer naar het westen toe nog de Golf van Patras heet.
De makkelijkste en tevens hele bijzondere route om er te komen is vanaf Athene. Van hieruit kun je namelijk door het indrukwekkende Kanaal van Korinthe bij de Golf uitkomen.
Het Griekse vaste land en de Peloponnesos herbergen hier oude schatten zoals de Ruïne van Delphi of, recenter, het spoorlijntje van Diakopto naar Kalavrita en de indrukwekkende Rion-Antirion brug die het begin van de Golf van Partas aanduidt.
 

Athene via Kanaal van Korinthe naar Lefkas route (12-daagse reis)

Voorbeeldroute.

Athene

De hoofdstad van dit geweldige zeilvakantie land. De stad die voor een ieder wat interessants te vinden heeft. Bijv. de gemoedelijkheid van de winkeltjes in het oude Plaka, de archeologische wonderen, de drukte van een echte grote stad, het bruisende uitgaansleven of slenteren langs de havens.

Korfos 26 NM

Nog even ten zuiden van het kanaal van Korinthe ontmoeten we het dorp Korfos. Aan het water van een rondom beschutte baai aan de Saronische kant, vormt een klein zandstrand omgeven door olijfbomen en pijnbomen de perfecte setting voor een vakantie.
Het dorp Korfos is de afgelopen jaren ontwikkeld, maar blijft een rustige bestemming, ideaal om te ontspannen.
Het strand is geschikt voor gezinnen en ligt in het dorp, dat bezoekers alle comfort biedt (eten in tavernes aan zee, koffie, etc.)
Voor de romantici ziet het strand van Korfos eruit als een klein eiland, terwijl de unieke bodem van de zee ideaal is om te vissen en duiken.

Kiato 22 NM

Vandaag varen we door het Kanaal van Korinthe. Een bijzondere ervaring om langs de hoge wanden (van wel 60 meter!) van dit kanaal te varen dat ruim honderd jaar geleden aangelegd is. Het heeft een lengte van 6 km.
Wanneer we in de golf van Korinthe aangekomen zijn gaan we naar Kiato. Dit stadje ligt aan baai van Korinthe. In de zomer zeer geliefd door Atheners. Het is een handelsstad met veel winkels en industrie. In de omgeving zien we druivengaarden, olijf-, citroen-, en sinaasappelbomen.

Galaxidi 29 NM

Galaxidi is zeer gezellig, het pittoreske haventje met zijn vele tavernes en winkeltjes, de smalle steegjes en de goed onderhouden huizen met rode dakpannen creëren een fantastische sfeer voor de bezoeker. Het dorp doet eigenlijk aan een bestemming op de Griekse eilanden denken, met al de vissersbootjes en zeilbootjes in de baai. Je kunt hier heerlijk door de straten en steegjes wandelen en de architectuur van ‘kapetanaika’ huizen (kapiteins huizen) en neoklassieke en traditionele huizen bezichtigen.
Een wandeling langs de weg op het schiereiland is meer dan de moeite waard. Hier bevinden zich enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt afgebeeld die de vertrekkende zeeman uitzwaait.
Galaxidi is gebouwd op de plaats van het oude Haleion. Dit gebied wordt sinds de prehistorische tijd bewoond. Galaxidi heeft ook een rijke maritieme geschiedenis. Tussen de 18e en de 20e eeuw kende de scheepvaart hoogtij en in die periode stuurde Galaxidi handelsschepen naar o.a. Marseille, Constantinopel en verschillende andere havens in Spanje en Italië.
Een uitstapje naar het Orakel van Delphi (30 taximinuten) is mogelijk. Eenmaal daar aangekomen biedt de tempel van Apollo een prachtig uitzicht en inzicht hoe het er 2500 jaar geleden aan toe ging.

Trizonia 18 NM

Zelfs vandaag de dag kunnen reizigers naar Griekenland nog steeds veel bestemmingen vinden die letterlijk verborgen schatten zijn die hun bijna ongerepte schoonheid behouden.
Hoe moeilijk het ook mag zijn, omdat Griekenland zo'n lange kustlijn heeft, evenals bijna ontelbare eilanden, is er nog steeds een schat aan locaties die je doen denken dat deze plaatsen niet op de kaart staan.
Een van die eilanden is zonder twijfel Trizonia, gelegen in de Golf van Korinthe op slechts 400 meter voor de zuidwestkust van de regio Fokida. Het eiland is genoemd naar het geluid van de krekels, die je altijd kunt horen zingen terwijl je daar bent.
Dit is het beroemde eiland dat, tijdens een bezoek van de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis in de jaren zestig, zijn bijzondere belangstelling trok. Hij probeerde het totale eiland te kopen van de lokale bevolking die daar woonde door hen een enorme som geld aan te bieden.

Nafpaktos  12 NM

Een havenstad, met middeleeuwse charme, aan de noordelijke oever van de Golf van Korinthe, vlakbij de smalle ingang vanaf de Ionische zee. Mooie stranden beginnen al naast de haven, mogelijkheden om heerlijk te zwemmen. Op de heuvel boven Nafpaktos staat een imposant Venetiaans kasteel.

Messolongi 25 NM

Dit kleine stadje (met historische waarde) ligt daadwerkelijk tussen het water, gelegen aan het meer van Messolonghi. De adembenemende omgeving is een belangrijk gebied voor vogels en vissen en dus voor de inwoners. Nog niet echt ontdekt door toeristen waardoor het relatief wat rustiger is maar met meer dan genoeg taveernes en cafés.

Astakos 32 NM

De laatste havenplaats op het vaste land, voordat we naar Lefkas oversteken. Het ligt aan een diepe baai van de Ionische zee. De naam Astakos betekent “kreeft”, dus wie weet…..? Leuke taveernes en cafés zijn te vinden aan de kade van de levendige haven. Er zijn veel traditionele herenhuizen te bewonderen.

Lefkas 28 NM

Lefkas-stad is de hoofdstad van het eiland Lefkas, verbonden met een beweegbare brug aan het vaste land. Vlak daarbij ligt de grote jachthaven. De stad is in 1948 geheel verwoest door een aardbeving en met beperkte middelen weer op gebouwd, veelal met oude materialen waardoor de huisjes iets speciaals hebben. Ook zijn er aardig wat bezienswaardigheden te bewonderen. De stad heeft een gezellig uitgaanscentrum met o.a. muziekbars waar voor iedereen wat te vinden is. Daarnaast zijn er mooie ruime stranden voor een frisse duik.
 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp