Noord-Ionische eilanden

Tussen Griekenland en Italië liggen de Ionische eilanden. Deze Griekse eilandengroep wordt gekenmerkt door de gevarieerde landschappen met een weelderig groene natuur! En natuurlijk vind je hier ook de allermooiste stranden. Eenvoudig vanaf zee te bereiken zijn al deze prachtige, vaak rustige, stranden. Ideaal om af te koelen in de helderblauwe Ionische zee. Op elk eiland vind je mooie, authentieke Griekse plaatsjes en dat in combinatie met de versmelting van Griekse en Venetiaanse invloeden, waar je de echte Griekse gastvrijheid ervaart.

Zuid-Ionische zee

Langs de West Peloponnesische kustlijn vertellen de forten en kastelen op strategische punten - Killini, Pylos, Methoni, Koroni, Kithera - over het belang van de Peloponnesos als onderdeel van de handelsroute tussen de Egeïsche Zee en Europa. Degene die deze route beheerste, beheerste de stroom van specerijen (vooral peper), zijde, edele metalen, edelstenen, parels, opium en parfums van de Indiase Oceaan naar Europa. De Venetianen en, in mindere mate, de Turken hebben de blijvende monumenten achtergelaten, maar vaak bevatten hun forten metselwerk van oudere kolonisten.
 

Corfu - Kalamata route (12 dagen)

Dagafstanden zijn op deze route wat groter, voorbeeldroute.

Gouvia Marina

In de  jachthaven, Gouvia Marina, zijn restaurants en barretjes en zelfs een zwembad. Van de jachthaven naar Gouvia centrum is makkelijk te lopen. Gouvia zelf heeft vele winkeltjes, restaurantjes, bars en een sfeervol nachtleven. In Gouvia zijn ook ruïnes te zien van Venetiaans wapenarsenaal.
In de omgeving kun je goed zeilen en zijn er bijzonder mooie baaien waarin je kunt lunchen, zwemmen en/of relaxen.

Paxos

Paxos en Antipaxos zijn twee kleine eilandjes ten zuiden van Corfu en ten westen van het Griekse vasteland Epirus. Op Anti-Paxos zijn prachtige witte stranden met turquoise zeewater   om in te zwemmen en te lunchen. Via Anti-Paxos zeilen wij naar Paxos. Paxos is het grootste van de twee en telt achttien vierkante kilometer groot met niet veel vaste inwoners. Vele beroemdheden hebben dit eiland inmiddels ontdekt en wonen er soms. Het is een zeer groen eiland vol met olijfbomen en dennenbomen. Er zijn grote en kleine stranden op Paxos die er allemaal prachtig uit zien en die we makkelijk kunnen bereiken met onze boot. De oostkust ziet er indrukwekkend uit met steile hoge rotsen en grotten. We overnachten in de haven Gaios op het oost  elijke deel. Deze haven is deels afgeschermd door een klein eilandje dat vlak voor de haveningang ligt. In Gaios, dat eigenlijk meer een dorpje lijkt te zijn, zijn leuke winkelstraatjes, pleintjes met wat bezienswaardigheden

Preveza

In het oude centrum van Preveza is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes met de Seitan Bazaar, de Venetiaanse klokkentoren uit 1752, het Venetiaanse fort Agios Andreas uit de 18e eeuw en statige herenhuizen uit de 19e eeuw. Aan de kust, op een strategische plek, is het fort van Pantokratoras een bezienswaardigheid. Samen met het kasteel van Agios Georgios domineren ze de ingang van de golf van Amvrakikos. De stad Preveza is een groot cultureel centrum met festivals en een beroemde archeologische site in de omgeving. Zo is er een jaarlijks sardines festival in de stad en ligt de archeologische bezienswaardigheid Nicopolis dichtbij.

Vasiliki

Ligt in het zuiden van het volgende eiland Lefkas, in een grote baai. Ook Lefkas behoort tot de Ionische eilanden, naast Zakynthos en Kefalonia waar we al zijn geweest. Lefkas is een groen eiland  met mooie witte stranden. Naast zeilen kun je hier ook andere watersporten beoefenen. Vasilili staat bekend bij de surfers vanwege de speciale luchtstromen. In het gezellige haventje zijn op de kade diverse visrestaurants te vinden.

Fiskardo

Aan de noordkant van het eiland Kefalonia, ligt dit haventje. In de haven is er veel te doen, restaurantjes en winkeltjes. Er hangt een beetje een luxe sfeer. Het is een beschermd traditioneel dorp, hetgeen betekent dat er niet zomaar van alles gebouwd mag worden. Hier blijf je zien hoe de dorpen er op Kefalonia ,voor de aardbeving van 1953, uitzagen. Het centrum heeft leuke smalle straatjes waar je lekker kunt rondlopen en kijken naar de winkeltjes en mogelijk “beroemde” mensen. Mogelijk kunnen we als in de buurt van Fiskardo rond varen nog beschermde zeerobben zien.

Poros (Kefalonia)

We varen naar Poros, een haventje aan de oostkust, voorheen een klein vissersdorpje. Een pittoresk plaatsje waar bergen en zee bij elkaar komen. Veel bars, restaurantjes  en winkels zijn hier te vinden. In de omgeving van Poros zijn een paar bezienswaardigheden te bewonderen, zoals traditionele dorpjes, graven uit de Myceense periode of een klooster met een prachtig uitzicht vanaf de top.

Zakynthos

Door naar het volgende eiland Zakynthos, naar mogelijk het havenplaatsje Agio Nikolaos in het noorden. Het ligt aan een komvormige baai met aan de ene kant een betonnen pier en aan de andere kant het vissershaventje. Tussen deze twee in vind je cafés en mini- markets restaurantjes waar je de echte Griekse keuken leert kennen, eenvoudig maar met vele verse producten. In het dorpje wat landinwaarts Volimes verkopen ze de beroemde handgeknoopte kleden.

Pylos

Wordt soms ook Pilos genoemd. Een kuststadje aan de westkant van de Peloponnesos, op een heuvel gebouwd aan de komvormige baai van Pylos. De jachthaven ligt aan de noordzijde. Het centrum heeft een plein met diverse terrasjes in de schaduw van bomen. Wandelen en vogel spotten wordt veel gedaan in de buurt van Pylos. Stranden zijn hier wat verder weg.

Kalamata

Een stad en tevens de belangrijkste haven in het zuiden van Griekenland en wel op de Peleponnesos, aan de baai van Messenië. Een goede plek om deze reis te starten/eindigen. Het heeft een internationaal vliegveld, de reistijd naar de haven is slechts 8 taximinuten. Opvallend is het kasteel van Kalamata, daterend uit de 13e eeuw. Aan de voet hiervan ligt de oude stad (Palia Poli). Een bruisende stad met veel coffeeshops, een pittoresk treinstation, voetgangersroutes, historisch museum en natuurlijk heerlijke restaurantjes. Verder zijn mooie lange stranden met helder water te bewonderen.

De talloze winkeltjes verkopen cadeautjes voor blijvende herinneringen. Heerlijke eten in de restaurantjes en een afsluitend drankje in een van de bars behoort tot de mogelijkheden.


 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp