Diverse zeilgebieden

Op deze reis zeilen we door verschillende prachtige zeilgebieden, van de Saronische golf, via de  Cycladen en de Dodekanesos, naar ons eindpunt Samos. Samos behoort weer tot een van de zuidelijkste eilanden van de Oostelijke Sporaden. 
Aangezien het weer rondom Samos nog tot in November aangenaam is, is deze reis aan het einde van het seizoen opgenomen in ons repertoire. 

Saronische golf
Dit zeilgebied ligt tussen tussen Athene en de Peloponnesos. De Grieken zeilen hier graag. Het is  goed bereikbaar, er zijn mooie, veelal archeologische gebieden met prachtige kusten, baaien met heerlijk zwemwater en leuke kleine haventjes.

Cycladen
Aangezien de Cycladen, als het ware in een cirkel liggen hebben ze deze naam gekregen. Deze eilanden zijn bij de toeristen populair. Hier kun je makkelijk van eiland naar eiland “hoppen”

Dodekanesos
Dodekanesos, deze eilanden groep ligt vlak voor de Turkse kust, dus helemaal in het oosten van de Egeïsche Zee . De naam is ontstaan doordat ze uit 12 eilanden bestaan, vrij vertaald 2+10 is do+decan. 

Oostelijke Sporaden
Dit zeilgebied ligt vlak boven de Dodekanesos, ook voor de kust van Turkije. Het is als zeilgebied bij uitstek geschikt om in het naseizoen te  bezeilen omdat de temperaturen prima zijn en de wind aangenaam is om mooie zeiltochten te maken.

 

Aegina–Cycladen-Samos route (11-daagse)

Voorbeeldroute


Aegina (Aegina).
Een eiland, niet ver van en tegenover Athene, in de Saronische golf. Makkelijk met de trein/metro en ferry’s te bereiken vanuit Athene.  De stad Aegina zelf is bruisend en is bij uitstek geliefd door de Grieken zelf. Voor ons een ideale vertrekhaven waar we ons makkelijk kunnen bevoorraden voor deze zeiltocht. Het heeft een rijke historie met archeologische monumenten, bijv. de tempel van Afaia. Ook kennismaken met het Grieks eten kan bijv. door kleine hapjes te bestellen (Mezedes). 

Poros (Poros)
Een eiland in de golf van Aegina, ook één van de Saronische eilanden. Als we aankomen varen zien we de historische torenklok die je later zou kunnen bezoeken, zodat je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de dichtbij liggende kust van het vaste land, de Peloponnesos. Poros is levendig en heeft een heel langgerekte kade met heel veel restaurantjes, kleine supermarktjes, barretjes.

Merikha (Kithnos)
Het eiland Kithnos is een van de Westelijke  Cycladen die we als eerste aan doen. Het is een bergachtig eiland met veel baaien. Dit kleine eiland is nog betrekkelijk rustig. Aan de westkant ligt Merikha, de haven waar we heen zouden willen. De haven is betrekkelijk nieuw, in vergelijking met de Chora de oude stad,  en groeit wat doordat de ferry’s hier toeristen brengen. Langs de kade zitten wat taverna’s voor ons. 

Livadhi (Serifos) 
Dit eiland ziet er uit als een koepel en behoort tot de Midden Cycladen. Op de heuvels zie je zo makkelijk de witte huisjes van de chora. Oorspronkelijk een eiland waar ijzererts gedolven werd maar dat is er nu nog heel weinig. Livadhi, de havenplek, ligt in een baai en is in de zomer is een toeristenplaats waar de jongelui van Athene graag komen. In deze tijd van het jaar is Livadhi goed te doen.

Naoussa (Paros)
Een eiland met één grote berg met twee pieken. Vroeger was het marmer uit deze berg beroemd. 
Naoussa ligt in het noorden van dit eiland. Er zijn veel ankerplekken in de baai zelf en er is een marina bij het stadje. Hier kunnen we ook winkels en eettentjes vinden. 

Naxos (Naxos) 
Het grootste en meest vruchtbare eiland van deze Cycladengroep.  Het is bergachtig waar je citrusvruchten, druiven en vijgen kunt vinden. Hun marmer en wijn zijn beroemd.  Waarschijnlijk varen we langs de hoge marmeren poort bij Naxos stad. De verhalen uit de mythologie, hier met Dionysos, Ariadne en Theseus, vinden hun oorsprong hier. Naxos, de middeleeuwse stad ligt boven de haven en is bezienswaardig. 

Katapola (Amorgos) 
Amorgos is het meest oostelijke eiland van de Cycladen. Het eiland heeft meerdere kleine dorpjes met als belangrijkste haven Katapola 
Ormos Levitha (Levitha), een klein eilandje met grote baai omgeven door land, met goede ankerplekken waar op het land met een kleine wandeling een taverna te vinden is. 

Skala Pathmos (Pathmos) 
Het volgende eilandje heet Patmos, ook dit is weer een parel in de Egeïsche zee. Het hoort officieel bij de 'Dodecanese' eilandengroep maar lijkt eigenlijk wat meer op Cycladeneilanden. Het ligt ten noordwesten van de eilanden Leros, Kalymnos en Kos en ten zuidwesten van Samos. Patmos heeft een grillige, steile kustlijn, met meerdere diepe baaien die de drie delen van Patmos nog net laten verbinden met elkaar via een smalle strook land. Het middelste deel is het drukst bewoond, hier bevinden zich namelijk Skala (Skala Patmou), het haven stadje van Patmos en Chora (Chora Patmou), de hoofdstad Het is een rotsachtig, vulkanisch eiland en de hoogste top van het eiland meet maar 270 meter, er wonen ongeveer 3000 mensen op. Het is wereld beroemd geworden doordat het als een heilig eiland wordt beschouwd vanuit de oudheid, de apostel Johannes schreef er het laatste boek van het Nieuwe testament, de Openbaring. “Zijn” grot is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden die mensen graag bezoeken.

Pythagorion (Samos) 
Pythagorion in het zuidoosten van het eiland Samos is een leuke en levendige stad die genoemd is naar de Griekse filosoof Pythagoras. Pythagorion is gebouwd bovenop de ruïnes van het oude Samos. Pythagorion heeft een haven met vele mooie zeilschepen en oude vissersbootjes, waar zich tal van leuke restaurants en cafés bevinden. Het haventje van Pythagorion is het oudste in de Middellandse Zee. In Pythagorion heerst een gemoedelijke sfeer, vooral 's avonds is het erg gezellig. In de omgeving van Pythagorion bevinden zich heel veel leuke stranden, zowel zand- als kiezelstranden. 

 


 

Webdevelopment en copyright by ICT United | Computers, ICT Beheer, Websites, Telefonie en Grafisch ontwerp